vakantie nemen als ondernemer

Vakantie nemen als ondernemer: waarom je dit juíst moet doen als je je werk superleuk vindt

Een van de grootste leugens over ondernemen vind ik deze: “als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer een dag te werken.” Echt, veeg me op. Zullen we stoppen met die glorification van altijd maar aan het werk zijn, en het ook nog eens altijd leuk moeten vinden? Ja, ik doe wat ik leuk vind, maar dat vind ik heus niet elke dag. Ook ik ga weleens met tegenzin aan het werk. Dat is precies waarom vakantie nemen als ondernemer (ook als je je werk écht leuk vindt) superbelangrijk is. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Door Merel Lamboo

Ondernemen is écht een feestje. Je kunt elke dag doen wat je leuk vindt, mag helemaal zelf bepalen met wie je werkt. Als je het slim aanpakt doe je ook nog elke dag werk waar je goed in bent, waar je ego lekker op gaat. Kortom: ik zou het iedereen aanraden (da’s ook niet helemaal waar, lees HIER waarom niet iedereen ondernemer moet worden).

Ondernemen is niet alleen maar feest, het is ook keihard werken

Maar ondernemen is niet alleen maar feest. Het is ook hard werken. Harder dan in loondienst, durf ik zelfs te zeggen. Het is voor de meeste ondernemers veel moeilijker om de deur achter zich dicht te trekken – er is altijd nog wel iets te doen. Ook heb je als eenpitter meerdere rollen, zolang je ze niet uitbesteedt: je doet “je werk”, maar ook de administratie, je marketing, het klantcontact, de sales, enzovoorts.

Het is dus écht pittig. En niet vreemd dat je er af en toe geen zin in hebt. Of toe bent aan vakantie. Toch, als ik naar mezelf en de ondernemers in mijn omgeving kijk, doen we daar moeilijk over. Alsof we verleren hoe we vakantie moeten nemen op het moment dat we ons inschrijven bij de KvK.

Ik nam een maand vakantie van Hoera een Bedrijf – super stom, maar wel hard nodig

Begin 2021 nam ik een maand (🤯) vakantie van Hoera een Bedrijf. Super stom, want we hadden het net gelanceerd. Niet mijn slimste keuze, als je kijkt naar hoe je een bedrijf zou moeten lanceren. En toch deed ik het. Ik KON niet meer. Eind 2020 heb ik twee weken op de bank voor me uit zitten staren, me afvragend of ik ooit weer zin zou hebben om aan het werk te gaan. Gelukkig kwam die zin terug, maar nog niet helemaal voor dit project.

Niet omdat ik het niet leuk vind. Of omdat ik er niet in geloof. Ik was gesloopt. Van 2020 in het algemeen, van de lancering en alle spanning daaromheen. Maar bovenal van het feit dat ik in heel 2020 geen vakantie had genomen. Ja, één week in de zomer die volledig in de soep liep omdat ik niet tegen klanten durfde te zeggen dat ik er niet was. Ook ik heb het nog niet altijd helemaal onder controle 😉

via GIPHY

Burn-out kan ook van werk dat je leuk vindt

Gelukkig heb ik inmiddels wel geleerd dat vakantie nemen, ook (of misschien wel JUIST) als self-diagnosed workaholic, goed voor me is. Even niet met werk bezig zijn, hoe leuk ik het ook vind, zorgt voor ruimte in mijn hoofd. Rust in mijn lijf. Want dat is het gevaar van alsmaar doorgaan omdat je het zo leuk vindt: je hebt niet door hoe moe je bent tot het (bijna) te laat is.

In een vorig leven had ik nog een vaste baan waar ik overspannen van raakte. Ik gaf de schuld aan het werk: de organisatie paste niet bij me, ik deed niet wat ik écht leuk vond. Ik had geen idee wat ik dan wel leuk vond, dus daar maalde ik nachtenlang over door in mijn hoofd. De volgende ochtend ging ik dan weer met mijn steeds-korter-wordende-lontje aan het werk, tot huilens toe.

Het is makkelijk om te denken dat burn-outs en overspannen zijn alleen gebeuren in werk dat je niet leuk vindt. Ik vind het zelfs borderline gevaarlijk om te denken dat het je niet kan overkomen “als je maar doet wat je leuk vindt.” Leuk werk kan juist een risico zijn: als je enorm bevlogen en betrokken bent is de kans groot dat je maar door en door gaat.

Waarom vakantie nemen als ondernemer dus een goed idee is

Als ondernemer bén je bevlogen en betrokken. Je zit midden in je eigen business en met één been in de bedrijven van al je klanten. Ik zei het al: het is hard werken. Ja, je doet het (als het goed is) omdat je het leuk vindt, maar dat maakt het niet minder zwaar. Daarom moet je dus ook vakantie nemen als ondernemer: om even uit te puffen, maar ook om ruimte te maken voor nieuwe ideeën en verse zin. En, ook niet onbelangrijk: een frisse blik op de dingen die je doet.

vakantie nemen als ondernemer
By Alan O’Rourke licensed under CC BY 2.0

Maar als je dan vakantie neemt, kun je het beter niet zo doen als ik het deed. Ik liet de hele boel uit mijn handen vallen en moest mezelf na een maand dwingen om het weer op te pakken, uit respect voor mijn concept en bedrijf. Daarom pak ik het dit jaar anders aan. Ik heb NU AL elke 6 weken een week vakantie in mijn agenda gezet. De zelf-gediagnosticeerde workaholic in mij krijgt het daar spaans benauwd van. Want hoe moet dat? Hoe werkt dat?

Maar het moet. En ik ga het laten werken. Want ik kan me niet veroorloven om weer een maand “niks” naar buiten te brengen, maar ook niet om als alternatief dan maar door te werken. Dat houd ik niet nog een jaar vol. Dus ik ga vooruitplannen en vooruit werken. Niet per se minder hooi op m’n vork nemen, maar het hooi beter verspreiden.

Ben jij zo’n ondernemer die altijd maar doordoordoor gaat, of kun je juist heel goed vakantie nemen? Tof als je met ons wilt delen hoe jij het aanpakt in de comments!

Photo by Chen Mizrach on Unsplash

Hoera een Bedrijf

Mailtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat?

Volg ons op social media

Merel

Merel

Ik ben freelance conceptontwikkelaar en copywriter, én de eindbaas van Hoera een Bedrijf! Op mijn diploma staat "Docent Dans", maar ik werkte sinds het behalen daarvan in de sales, detailhandel en marketing. Mijn vorige werkgever zei, toen ik mijn ontslag indiende, dat ik "echt geen ondernemend type" ben. Inmiddels run ik twee bedrijven en help ik andere ondernemers om hun zaakjes op de rit te krijgen. Beste keuze ever!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *