Studeren en ondernemen combineren

Studeren en ondernemen combineren, why the f*ck (not)

Hoewel het veel uitdagingen met zich meebrengt, heb ik het zelf altijd geweldig gevonden: studeren én ondernemen combineren. Het lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar mij heeft het enorm veel gebracht. In deze blog wil ik je laten zien waarom ik ervoor heb gekozen om tegelijkertijd te ondernemen en studeren, en waarom ik het dan in godsnaam wilde combineren. 

Dit is een gastblog van Milan Krols van Krols Media.

Al van jongs af aan wist ik: ik wil ondernemen. De reden hiervoor was simpel, nou ja – niet echt eigenlijk… Na het afronden van een mbo-opleiding in de media kreeg ik een goede baan aangeboden in het buitenland en kon ik aan de slag. Maar ik wilde, net als elke ondernemer, graag zelf iets opbouwen en niet “voor een baas” werken. Specifiek wilde ik graag mijn eigen naam onder de projecten die ik deed kunnen zetten. 

Al snel besefte ik dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Ik had totaal geen idee wat ervoor nodig was om een bedrijf te starten, laat staan te runnen. Dus besloot ik: ik ga studeren om te leren ondernemen. 

Waarom toch studeren

Nu hoor ik je denken: ondernemen moet je toch ervaren, dat leer je niet uit een boekje. En ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik had echter geen enkele kennis over hoe je dan een bedrijf zou kunnen runnen. Daarnaast besefte ik ook goed dat ik nog niet genoeg kennis had van de media-industrie. Ik wilde mijn kennis verbreden, om daarna te specificeren. Ik wilde dus niet alleen leren over ondernemen maar specifiek over ondernemen in de media-industrie.

Zo’n specifieke opleiding – ondernemen in de media-industrie – bestaat helaas niet. Daarom koos ik voor een algemene mediaopleiding, met een ondernemerstraject ernaast. De studie heb ik dus, als echte ondernemer, helemaal voor mezelf ingericht. Dit motiveerde mij dan ook om hier hard voor te werken en, ondanks dat twee dingen tegelijk doen het allemaal niet makkelijker maakte, ik er zeker zoveel plezier in had. 

Ondernemen en studeren combineren

Het combineren van studeren en ondernemen is niet het meest gangbaar – zeker als je een van de twee succesvol wilt doen. Toch heb ik echt ervaren dat het echt mogelijk is om het allebei te doen. Dit zijn (volgens mij) de voordelen van het combineren van ondernemen en studeren:

  • Allereerst geeft het studeren een veilige omgeving om eens flink op je bek te gaan. Je bent echt nog student, wat betekent dat je nog niet alles hoeft te weten.
  • Zo geeft het je de kans om zo veel mogelijk uit te proberen. Waar ben ik goed in, wat vind ik het tofste om te doen en misschien nog wel belangrijker, wat niet. 

Het allermooiste aan de combinatie is dat je gelijk in de praktijk kunt brengen wat je leert. Zo brengt iets wat je de ene dag op school geleerd hebt gelijk extra waarde voor je bedrijf. Dat gaf mij dan ook de energie om al mijn tijd (inclusief de uren slaap die ik ervoor inleverde) te investeren in het succesvol afronden van mijn opleiding én het runnen van mijn bedrijf.

Combineren is niet voor iedereen een succesformule

Dit klinkt allemaal heel chill nu misschien, maar ik kan het zeker niet iedereen adviseren om ondernemen en studeren te combineren. Naast de voordelen die het mij gebracht heeft zijn er ook een aantal nadelen. De eerste noemde ik net al: gebrek aan slaap (en/of een sociaal leven) doordat je je tijd goed moet indelen. Het kost echt heel veel extra tijd om studeren en ondernemen te combineren. Je doet het niet naast elkaar, maar óp elkaar. Daardoor moet je vaak de keuze maken tussen het een, het ander, óf minder slaap. Ik koos zelf vaak voor het laatste en ben pas later betere prioriteiten voor mezelf gaan stellen. 

Ook is het goed om te beseffen dat niet iedereen om je heen begrijpt wat je in godsnaam aan het doen bent. Dit kunnen vrienden, medestudenten of docenten zijn die lang niet altijd begrip hebben voor de manier waarop je “het” doet. Er zijn er echter genoeg die het wel snappen, je supporten en je verder willen helpen!

Als laatste moet je studententijd natuurlijk een van de leukste tijden zijn van je leven. Ik kan je dan ook adviseren om ook gewoon zo veel mogelijk lol te maken. Wil je net als ik studeren en ondernemen combineren, vraag jezelf dan dit af: heb ik genoeg passie, energie en wilskracht om dit te gaan doen? Zo ja, en ook zo nee, is mijn tip:

Ga het gewoon lekker proberen. 

Heb jij na deze blog ook zin gekregen om naast je studie te gaan ondernemen of naast je onderneming te gaan studeren? Vertel me in de comments waarom!

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Hoera een Bedrijf

Mailtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat?

Volg ons op social media

Milan Krols

Milan Krols

Ik ben een 24-jarige Bredanaar en trotse eigenaar van Krols Media. Vier jaar en een beetje geleden ben ik in de eerste maand van mijn studie begonnen met mijn onderneming. Inmiddels ben ik afgestudeerd en je raad het niet: ik kreeg meteen een baan aangeboden in mijn eigen bedrijf. Dat heb ik maar gedaan. Nu mag ik iedere dag mooie video's maken samen met mensen die het leuk vinden om mooie video's te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *