Heb je een bedrijf of heb je een hobby

Heb je een bedrijf of heb je een hobby – waarom je jezelf deze vraag regelmatig wilt stellen

Heb je een bedrijf of heb je een hobby? Dat is een vraag die ik mezelf de afgelopen jaren met regelmaat stelde. Het heeft lang geduurd voordat ik mijn ondernemerschap serieus nam. Ik sprak met regelmaat over een hobby, leefde van de een naar de andere opdracht en maakte vooral geen toekomstplannen omdat ik niet wist of ik in de toekomst überhaupt nog zou ondernemen. In deze blog deel ik met jou waarom je jezelf en je bedrijf serieus moet nemen én ik vertel je hoe je dit doet. 

Dit is een gastblog van Marthe Walter van Marthe Maakt

In de eerste jaren van mijn onderneming heb ik het zo vaak geroepen: ‘Ach, ik klooi ook maar wat aan!’ Lekker makkelijk, want als je ‘maar wat aanklooit’ hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je doet. Je doet maar wat, en als dat lukt is dat mooi meegenomen. Als het mislukt is dat vooral niet jouw schuld. Je had namelijk geen perfectionistische plannen, veerkrachtige visies, of interessante intenties.

Vrijheid versus verantwoordelijkheid

Een hobby geeft vrijheid, een bedrijf geeft verantwoordelijkheid. Daar was ik, in mijn eerste jaren als zelfstandig ondernemer, van overtuigd. Ik was er ook van overtuigd dat er met verantwoordelijkheid geen vrijheid zou bestaan. Daarom ging ik verantwoordelijkheid zoveel mogelijk uit de weg.

Na zo’n 3 maanden als zelfstandig ondernemer was het heel duidelijk dat ik van boekhouden en administratie geen energie kreeg. ‘Waarom neem je geen accountant’, vroeg mijn omgeving met regelmaat. ‘Omdat ik dat echt een te grote stap vind’, was mijn antwoord. Een accountant zou me namelijk accountable houden voor mijn administratie, inkomsten en uitgaven. En daar zat ik niet op te wachten. Ik had nog helemaal geen vaste inkomsten of geweldige winst gemaakt. Dus het voelde alsof ik de volgende stap nog moest verdienen.

De accountability van een accountant

Zo ‘klooide’ ik wederom wat aan met mijn boekhouding, niet beseffende dat dat aanklooien juist mijn vrijheid beperkte – en dat ik met het delegeren van deze vervelende verantwoordelijkheid vooral vrij zou zijn. Inmiddels ben ik lid en fan van Paperdork, een boekhoudprogramma inclusief app en persoonlijke cijferbaas die jou altijd op de hoogte houdt van de belangrijke zaken van jouw boekhouding.

De vrijheid die deze accountability me geeft, kan ik iedereen aanraden. Ik hoef nu niet meer te huilen bij de vage regels van de belastingdienst! Ook leuk: ik had in een keer overzichtelijk wat ik wel en niet “op de zaak” mocht zetten. Ik wilde me daar altijd eens in verdiepen, maar bleef steeds een beetje bang om het fout te doen en straf of boete te krijgen 🤭

Een bedrijf of een hobby: hoe serieus neem je jezelf?

Na zo’n drie jaar ‘aanklooien’ leerde ik dat je bedrijf pas serieus wordt wanneer jij serieuze stappen durft te zetten. Daarom spreek ik niet langer van een hobby, maar van een bedrijf. Als hobby schrijf ik nog steeds de meest originele verjaardagskaarten, liefdesbrieven en dagboekpassages. Maar met mijn bedrijf, mijn expertise, vanuit mijn professie… dat is andere koek.

Wat ervoor nodig is om jezelf en je bedrijf serieus te nemen is voor iedereen anders: neem een boekhouder, bouw een website, start met bloggen, stop met het woord bedrijfje en praat over jouw bedrijf. Of het een hobby of een bedrijf is heeft niets te maken met het bedrag dat er maandelijks op jouw rekening binnenkomt. Het heeft te maken met hoe je over jezelf praat. Je zult zien dat je andere acties onderneemt wanneer je jouw onderneming serieus neemt.

Vertel; heb jij een uit-de-kluiten-gewassen hobby of is je bedrijf “serious business”? Tof als je met ons wilt delen hoe jij hiertegenaan kijkt in de comments!

Foto: Steve Johnson on Unsplash

Hoera een Bedrijf

Mailtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat?

Volg ons op social media

Marthe Walter

Marthe Walter

In 2017 startte ik mijn eigen onderneming onder de naam 'Marthe Maakt'. Ik schrijf, maak podcasts, geef trainingen en workshops - zowel over zakelijk als salsa! Ik maak het liefst waardevolle content over (werk)geluk, (arbeids)relaties, ondernemerschap, life hacks en over alles wat ik meemaak en wil delen. Als medeoprichter van Hoera een Bedrijf deel ik ook hier mijn avonturen onder het motto "een dag niet geleerd is een dag niet geleefd!"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *