Blog de magie van je netwerk

De magie van je netwerk (en hoe je hier klanten uithaalt)

Ik speelde al een tijdje met de gedachte om voor mezelf te beginnen. Hoe lekker is het als je zelf mag bepalen wat je doet, voor wie je het doet en wanneer je het doet. Al moest ik nogal wat belemmerende overtuigingen overboord gooien voordat ik echt de stap durfde te zetten. De excuses waren op en ik besloot in de zomer van 2020 echt te starten. Mijn website stond al enige tijd klaar – en was uiteraard al meerdere keren aangepast – en ik dacht: laat die klanten maar komen!

Dit is een gastblog van Britt van Berkum van Britt Bruist

Zo werkt het natuurlijk niet. Investeren in je website is absoluut een goed idee, maar er dan vanuit gaan dat de klanten vanzelf naar je toekomen niet. Ik dacht aan mijn studentenperiode en hoe ik iedere keer via ‘kruiwagens’ (bekenden die jou ergens binnen kunnen rijden) bij bedrijven binnenkwam wanneer ik een bijbaantje of een stageplek zocht. Zou dat nog steeds zo werken? Het was in ieder geval de moeite waard, dus besloot ik iedereen in mijn omgeving te vertellen over mijn bedrijf Britt Bruist en de diensten die ik aanbood als Allround VA. 

Durf te kiezen en ze kiezen jou

Mijn pitch was niet zo helder. Iedere keer als iemand vroeg “wat ik dan precies deed” vertelde ik een vaag verhaal over een virtuele Personal Assistant. Als Allround VA kon ik eigenlijk alles wel voor je doen. Stuk agendabeheer, facturen op tijd de deur uit, social media bijhouden en sales activiteiten uitvoeren. Ik deed dat deels vanuit gemak zodat ik iedereen kon bedienen maar ook vanuit angst omdat ik niet durfde te kiezen. Ik besloot een aantal online cursussen en webinars te volgen die mij meer duidelijkheid gaven.

Toen ik net startte als zzp’er stond ‘agendabeheer’ bovenaan mijn aanbodlijst. Ik heb dit vaker gedaan voor werkgevers en het leek mij een prima klus. Grappig genoeg werd dit mijn eerste grote opdracht (zou het komen doordat het bovenaan de lijst stond?) en bleek dit absoluut niet waar ik blij van werd. De eerste drie maanden heb ik veel met mijn aanbodlijst gestoeid. Als ik niet durf te kiezen, hoe kunnen klanten dan voor mij kiezen? Als ik niet weet wat ik doe, hoe weet mijn netwerk dit dan wel?

Vertel wat je doet en het komt naar je toe 

Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek. “Ik ben Britt – VA Marketing & Communicatie – en ik ontzorg kleine ondernemers die meer content willen delen en online zichtbaar willen zijn”. Mijn pitch werd kort en duidelijk en gooide ik met gemak de wereld in. Op dat moment gebeurde er iets magisch. Mijn boodschap was helder en mijn netwerk kon hier ook echt iets mee. Ineens werd ik getagd in berichten op Social Media waar mensen iemand zochten zoals ik en kreeg ik berichten van mensen die ik helemaal niet kende. Een netwerk WERKT dus echt, mits je boodschap helder is. 

Heb jij ook gemerkt dat een netwerk goed kan werken voor je? Tof als je met ons je ervaringen wilt delen in de comments!

Foto: Duy Pham, Unsplash

Hoera een Bedrijf

Mailtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat?

Volg ons op social media

Britt van Berkum

Britt van Berkum

In 2020 is mijn onderneming Britt Bruist geboren! Als VA Marketing & Communicatie help ik kleine ondernemers die meer content willen delen en online zichtbaar willen zijn. Dit doe ik ook met veel plezier voor Hoera een Bedrijf :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *